Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library
Swan Library

Swan Library

Connectivity: Connection with the architectural context, traditional and new forms of information and local history with the future.

Accessibility: Accessible for community focused programs, information for guests and use for the elderly or those with physical disabilities.

Experience: Creating the “go-to” place for the community, promoting interaction and creating a welcoming environment.

Sustainability: Building for longevity to create a resource for future generations; by designing a facility that is adaptable and flexible to accommodate new technology; incorporating materials and systems that factor into maintenance and repairs costs; and providing a building that is responsive to “free” natural resources.


The exterior envelope of the building combines texture and color that respond to the architectural context existent in the village of Albion.

The interior space is composed of three distinct zones. The first zone located on Main Street side is considered the “active” zone. It includes the community rooms and a lounge/seating area. This area is accessible from the entry independently from the main library. The “control” zone includes the entry, circulation desk and staff area immediately adjacent. The third zone includes all “private” library functions. All three zones are accessible through a circulation spine for easy access to the users.

The entry lobby area includes inviting seating and a new book collection. Wall areas provide space for the library art collection. The community area includes ample tables and seating for visitors as well as a kitchenette. Additional spaces in the library include a Children’s Collection area designed with patterns to help create a youthful feel and a Youth Collection area with half wall heights to allow for visual access to the space for monitoring and shared views. An Adult Collection area and Staff Area are additional components of the new library.

project stats
completion: fall 2011
est. construction cost: $2.25 million
area: 14,600 s.f.

« Back to Portfolio